מחיצות אקוסטיות מצילות חיים
- Chen Spindel
- 18 באוק׳ 2024
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 17 באפר׳
חוקרים טוענים כי התקנת מחיצות אקוסטיות בבתי חולים ובתי ספר תורמת לבריאות ומונעת סיבוכי בריאות בלתי הפיכים!
לכולנו יצא להתעצבן ממסיבת השכן בשעות הלילה המאוחרות או מהגנן שמפעיל את המכסחת מוקדם מדי בבוקר. אבל מתברר שכשגרים בשכונה רועשת - במיוחד ליד מרכז מסחרי או בקרבת שדה תעופה - זה לא רק מטרד, אלא גם עלול לסכן את הבריאות!
דו"ח שפורסם על ידי ארגון הבריאות העולמי וחטיבת המחקר של הנציבות האירופית מגלה שחשיפה מתמשכת ל"זיהומי רעש" עשויה להוביל לבעיות בריאותיות בלתי הפיכות, ואף מסכנת חיים!
גם הפסיכולוגים הבינו זאת מזמן- ההשפעות השליליות של הרעש הבלתי נמנע רק ימשיכו לגדול, אלא אם כן נעשה יותר כדי להפחית אותו.
רעש כרוני פוגע בהתפתחות הילד ועלול להשפיע לאורך כל חיו על הישגים חינוכיים ובריאות כללית.
מחקרים רבים מראים שילדים שלומדים בכיתות ליד נתיבי טיסה, מסילות רכבת או כבישים סואנים, איטיים יותר בפיתוח מיומנויות קוגניטיביות ושפה, ובעלי מיומנויות קריאה נמוכות יותר!
ד״ר ארלין ברונזפט, פסיכולוגית מאוניברסיטת סיטי בניו יורק, היא בין הראשונים שדיווחו על ההשפעות המזיקות של רעש הרכבת בניו יורק על למידה של ילדים.
"רעש הוא תופעה פסיכולוגית", היא אמרה, "בעוד שהאוזן קולטת את גלי הקול ושולחת אותם לאונה הטמפורלית לפירוש, המוח הוא שקובע אם צליל זה לא רצוי, לא נעים או מטריד".
ארלין גילתה שהתקדמות הקריאה של תלמידי כיתות ו' שכיתותיהם פנו לרכבת, היו באיחור של שנה בהשוואה לתלמידי כיתות ו׳ שלומדים בצד השקט יותר של הבניין.
"מורים מעידים שהם מותשים בסוף כל יום", אומרת החוקרת, "11% מזמן השיעור ״אבד״ מכיוון שהמורה נאלצה לעצור עקב רעש של רכבת. הילדים שנאו את רעש הרכבת ולא הצליחו להתרכז כשעברה".
לבסוף הסכימה מערכת התחבורה בעיר ניו יורק להתקין בבתי הספר מוצרים להורדת רמת הרעש בכיתות, כמו מחיצות אקוסטיות ותקרות אקוסטיות. בעקבות כך הרעש בכיתות ירד באופן משמעותי, וציוני הקריאה בין שתי הקבוצות הושוו!
רכבות הן לא האשמות היחידות. מספר מחקרי חתך קשרו רעש מטוסים לביצועים ירודים בבתי ספר.
אחד המחקרים בתחום זיהום הרעש ביצע ניסוי אורכי ובחן את ההשפעות של העברת שדה התעופה של מינכן ממרכז העיר לפרברים, על הבריאות והקוגניציה של ילדים בבתי ספר במרכז ובתי ספר בפרברים.
החוקרים ערכו מבחני קריאה, זיכרון, קשב ושמיעה לתלמידי כיתות ד' שהתגוררו ולמדו בבית הספר ליד שני נמלי התעופה, לפני ואחרי המעבר. הם גילו שמיומנויות הבנת הנקרא והזיכרון לטווח ארוך של הילדים ליד שדה התעופה הישן במרכז העיר השתפרו ברגע שהתנועה האווירית עברה לנמל התעופה החדש, בעוד שביצועי הילדים ליד שדה התעופה החדש בפרברים ירדו.
המחקר גם הצביע על כך שילדים החשופים לרעש עשויים להיות פחות רגישים לצלילי דיבור, למרות ששמיעתם לא נפגעה.
החוקרים הסיקו שיכול להיות שילדים שנחשפו לרעש לא רק התעלמו מהגירויים המזיקים כי הם הציקו להם, אלא גם התעלמו מגירויים חיוניים שהם כן צריכים לשים לב אליהם.
החוקרים מצאו גם שלתלמידים שלמדו ליד שדה התעופה היו רמות גבוהות משמעותית של הורמוני הלחץ אדרנלין וקורטיזול ורמות לחץ הדם שלהם היו גבוהות משמעותית בהשוואה לילדים משכונות רחוקות יותר. לחץ דם מוגבר בילדות יכול לנבא לחץ דם גבוה יותר מאוחר בחיים, ורמות גבוהות של הורמוני לחץ קשורות למספר מחלות מבוגרים מסכנות חיים, כולל לחץ דם גבוה, עלייה בכולסטרול ושומנים אחרים, ומחלות לב.
מחקר זה הוא כנראה ההוכחה המובהקת ביותר לכך שרעש - אפילו ברמות שאינן מייצרות בהכרח נזקי שמיעה - גורם ללחץ ומזיק לבני אדם.
בבית החולים אתה מבריא בהכרח?
מומחי רעש בחנו מקום נוסף שבו רעש עלול, למרבה האירוניה, לפגוע בבריאות: בתי חולים. הרעש של מיטות ממונעות, סירנות אמבולנס, וניטור מטופלים 24/7 באמצעות מכונות מבוססות אזעקה ומכשירים רפואיים אחרים, גורמים לבתי חולים להיות רועשים מאי פעם!
מחקר משנת 2005 ב-Journal of the Acoustical Society of America (כרך 118, מס' 6) הצביע על כך שרמות הרעש בבתי חולים עלו באופן דרמטי במהלך 50 השנים האחרונות. בשנות ה-60, רמות הקול של בתי החולים ברחבי העולם היו בממוצע 57 דציבלים; והיום הממוצע הוא 72 דציבלים.
הגבלות הרעש בבתי החולים של ארגון הבריאות העולמי ממליצות שרמות הקול בחדרי החולים לא יעלו על 35 דציבלים!
מאמר שבחן את רמות הרעש ביחידות לטיפול נמרץ יילודים מצא שרמות הרעש העלו את לחץ הדם וקצב הלב, ושיבשו את דפוסי השינה של היילודים, מספיק בכדי לעכב את התפתחותם ולתרום לקידום אובדן שמיעה אצל פגים. סדרה של ניסויי שמיעה משנת 2010 שפורסמו ב-Social Science & Medicine (כרך 70, מס' 1), הראו כי רמות הרעש בבתי חולים הובילו רופאים לבלבל בין שמות של תרופות בעלות צלילים דומה!
כדי לסייע לבתי החולים להתמודד עם בעיית הרעש, נדרש תכנון באמצעות מוצרים שיכולים לסייע בהורדת רמת הרעש. המחקר ממליץ על התקנת מחיצות אקוסטיות בבתי חולים, התקנה שתמיד הייתה מאתגרת עקב תקנים מחמירים במיוחד של משרד הבריאות, אבל זו השקעה ״בריאה״ למטופלים.
לסיכום,
אין ספק כי חשיפה לרמות רעש גבוהות במוסדות חינוך ובתי חולים היא לא רק מטרד – היא סכנה ממשית לבריאות! תלמידים מתקשים להתרכז, מטופלים מתקשים להחלים, וההשפעה המצטברת של הרעש היא בלתי הפיכה.
הפתרון הוא להשתמש במוצרים מתקדמים שיתמודדו עם רמות הרעש הגבוהות, אותן לא ניתן למנוע. המחיצות האקוסטיות של חברת אקוסיסטם מספקות בידוד אקוסטי ברמה הגבוהה ביותר בישראל, מאושרות על ידי התקנים המחמירים ביותר של משרד החינוך ומשרד הבריאות, ומותאמות לכל סביבה – בתי ספר, בתי חולים, ועוד.
עכשיו, יותר מתמיד, יש צורך דחוף לשמור על השקט למען הבריאות של כולנו!
*מאמר זה תורגם ושוכתב בהשראת המאמר של איימי נווטני
Comentários